Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Torre de la Creu (Casa dels ous)

Pg. de Canalies, 14. Sant Joan Despí

La Torre de la Creu és un edifici d’estil modernista construïda per Josep Maria Jujol entre els anys 1913 i 1916. Des del 22 de juliol de 2003 l’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Es va projectar com a casa d’estiueig per encàrrec de la seva tia Josefa Romeu i Grau vídua de Gibert. L’encàrrec deixava llibertat a l’arquitecte llevat del fet que havien de ser dues cases parelles per als seus fills Joan i Lluís.

El projecte de la torre va ser aprovat per l’ajuntament de Sant Joan Despí l’11 d’octubre de 1913. La construcció es va aturar amb la primera guerra mundial, però es va finalitzar el 1916. 

L’edifici està format a base de la intersecció de cinc cilindres de diferents diàmetres i alçades, dividits per un eix que separa els dos habitatges que s’hi van instal·lar originalment. En aquest conjunt els dos cilindres més petits es van fer servir per les escales amb forma d’hèlix. Es tracta d’un dels pocs edificis d’obra nova de Jujol.

Mentre que el cos constructiu és d’una geometria molt clara —quasi simètrica— el teulat és d’un disseny força expressiu. Hi destaquen les emblemàtiques cúpules i xemeneies que li donen el nom popular de «Torre dels ous».