Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Ruta de l’aigua i la pedra seca

Grau de dificultat: Baix
Desnivell: 100 m.
Durada: 1 hora, 10 minuts

Agafarem un petit corriol que surt del marge dret de l’Antic Forn de Calç i pujarem per unes peculiars escales de gat que ens quedaran a mà dreta. Avançarem per la pista que en suau pujada ens porta a una gravera. On la pendent s’accentua, abandonarem la pista principal i agafarem a la dreta un camí, que ens condueix pel carener de la serra dels Gatells. Arribarem a un coll força ample, marcat amb una fita, girarem 90 graus seguint un camí força evident vorejant una bassa i les restes d’un antic hostal.

Ens trobem als Saltadors de Can Rogent. Una obra magnífica en pedra seca que  que consta d’un mur de més de 3 metres d’alçada amb una barraca margenera i pou en el seu interior i amb uns graons en voladís completament simètrics. Retornarem novament pel corriol fitat, passarem de llarg el Camp de Tir dirigint-nos altre cop a la barraca d’en Varela.

Agafarem la fressada pista que mena cap a Collbató, és a dir, a la dreta. Arribarem a un pla i a l’esquerra observarem una bassola de recollida d’aigua de pluja, la coneguda com la “bassa dels senglars”.

Seguirem per la pista i en una corba molt pronunciada d’esquerres agafarem un camí fitat que ens surt envers llevant (dreta) i que ens mena cap a la Font Closa. El camí planeja uns 70 metres per després trencar a l’esquerra on el desnivell és més pronunciat. Unes escales de pedra ens ajuden en l’últim tram abans d’arribar a aquesta eixuta mina d’aigua que abastia la població local des de l’edat mitjana fins ben entrat el segle XX.

Seguim ara pel fressat corriol que mena a la font, ometem un corriolet que ens surt a la dreta i prosseguim cap a ponent. Arribarem de nou a la carretera B-112 on finalitza el nostre recorregut.