Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Parc Forestal del Montbaig

Sant Boi de Llobregat

El Parc Forestal del Montbaig, és un dels que formen L’anella Verda, promoguda per la Diputació de Barcelona, creada per preservar els valors naturals, patrimonials i socials de la zona del Llobregat i donar-los a conèixer a la ciutadania, convertint-los en espais de lleure per fer passejades a peu i en bicicleta.

Els quasi 300 metres d’alçada de la muntanya de Sant Ramon, estan coronats per l’ermita dedicada al sant que li dóna nom i data de l’any 1887. Donada la seva alçada, el perfil de l’ermita, que fa tant especial la muntanya, és visible des de tot el delta del Llobregat. D’aquesta muntanya tradicionalment s’han aprofitat els recursos del bosc i els conreus de secà. Tota la muntanya era terra de cultiu, de vinya i cirerers, fins la dècada de 1950, moment en que començà a ser abandonada i reconquerida per la vegetació.

Sense la intervenció humana, al Montbaig hi predominaria l’alzinar, que encara es pot observar a la zona boscosa de la font de Gualbes o Golbes al municipi de Sant Boi. A l’actualitat però, aquest alzinar ocupa una extensió petita desprès de molts segles de treure’n profit amb tales, pastures i conreus. Avui dia hi ha brolles, màquies i pinedes de pi blanc que han ocupat superfícies agrícoles abandonades i que van evolucionant.

Un altre valor natural del puig del Montbaig és la fauna. Des del cim de la muntanya es pot seguir la migració de rapinyaires entre el continent africà i Europa. S’hi poden trobar, a més, espècies com la mussaranya comuna, la ratapinyada comuna, el talpó comú, el ratolí de bosc, el mediterrani o el porc senglar.

 

CONTACTE
Ermita de Sant Ramón. Tel. 93 6351200
Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
Tel. 93 6354008
www.santboi.org