Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Molí d’Oli

Carrer Clota, 30. Olesa de Montserrat

El Molí d’Oli conegut també com a Premsa Nova, va ser construït l’any 1912, gràcies a l’associació de productors locals per resoldre els problemes amb la resta de molins locals. I és que, a Olesa, hi va haver fins a 12 molins d’oli entre els segles XVIII-XIX.

El nou Molí d’Oli va incorporar, des dels seus inicis, els avenços tècnics de l’època. Per fer girar les pedres de moldre les olives va substituir la tracció animal per l’electricitat, aprofitant l’ús que se’n feia a la indústria tèxtil.

De seguida va quedar petit, per la qual cosa l’any 1913 es va iniciar l’ampliació amb la construcció d’una nau amb un sostre de 12 voltes catalanes, que han arribat a l’actualitat pràcticament sense canvis i que es poden contemplar en la visita a l’edifici.

La darrera renovació tecnològica important es va fer l’any 2006. Es va substituir les premses tradicionals per un modern decantador de dues fases i una aposta decidida per millorar la qualitat de l’oli obtingut. En anys posteriors, s’han dut a terme altres millores en les instal·lacions del Molí amb la incorporació de maquinària per a la neteja de les olives abans de fer l’oli i una nova centrífuga ecològica que redueix el consum de l’aigua. Tot això ha ajudat a guanyar qualitat en l’oli olesà.

 

VISITES CONCERTADES
695 07 55 40 (Miquel Picart)
690 008 726 (Josep Maria Gibert)