Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Mare de Déu de Bruguers

Ctra. de Begues. Gavà

La Mare de Déu de Bruguers o Ermita de Bruguers és una obra originalment romànica del segle XIII del municipi de Gavà (Baix Llobregat). S’hi venera la Mare de Déu de Bruguers, una marededéu trobada.

Edifici d’una sola nau, absis semicircular ornamentat amb dues lesenes i una imposta de cornisa sostinguda per permòdols. Té quatre capelles laterals, cor, volta de canó apuntalat i trona. L’arc triomfal també és apuntat. La nau va ser allargada per ponent la primera dècada del segle XVI, quan se li afegí el cor gòtic de volta ogival, un absis semicircular amb mènsules i finestra, un portal gòtic-renaixentista i un campanar de cadireta truncat.

La façana principal, a ponent, és gairebé quadrada. L’horitzontalitat es trenca per un campanar d’espadanya. La llinda de la porta d’accés està ornada amb els escuts de la família March (que figuren també en la clau de volta del cor). A sobre la llinda hi ha un arc de mig punt. Són interessants els contraforts que incorporen les capelles, en una solució del gòtic català. L’exterior de l’absis està delicadament decorat amb franges llombardes. Malgrat les modificacions, l’ermita presenta una tipologia bàsicament romànica.