Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

L’Enrajolada, Casa Museu Santacana

Francesc Santacana, 15. Martorell

L’Enrajolada, Casa Museu Santacana, és una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un dels museus més antics de Catalunya. Fou fundat el1876 per Francesc Santacana i Campmany (1810-1896) i continuat pel seu nét, Francesc Santacana i Romeu (1883-1936). Està ubicat en una antiga casa particular que va pertànyer a la família Santacana fins als anys seixanta, quan va ser adquirida per la Diputació de Barcelona. L’edifici va ser reformat entre 1965 i 1969 per adaptar-lo al nou projecte museogràfic i instal·lar-hi part de la col·lecció de rajoles i altres ceràmiques del militar i erudit Lluís Faraudo i de Saint-Germain (1867-1957). L’Enrajolada forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, i està gestionada per l’Ajuntament de Martorell.

És un edifici de planta rectangular, planta baixa, dos pisos i coberta de teula àrab. Façana a oest. D’obra vista, finestres geminades en grups de tres: dos cossos, capitells ornats, porta de quarterons ferrada i merlets coronant l’edifici. La façana a Sud presenta una composició ornamental molt acurada: llinda i muntans de portes i finestres, amb aplacat de pedra artificial i relleus; escuts, filigrana; galeria coberta amb gran quantitat de peces de mosaic a les parets.

 Els fons són molt variats i de procedència ben diversa: consta de rajoles dels segles XIV a XX, peces de ceràmica, elements arquitectònics i escultòrics d’antigues edificacions, pintura del segle XIX, mobiliari i elements decoratius. A més, conté materials arqueològics que provenen de les excavacions realitzades pel mateix Francesc Santacana a Martorell i la seva rodalia.

 

HORARI I CONTACTE
Visites concertades de dimarts a diumenge als matins.
És imprescindible reservar prèviament al 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat