Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Fàbrica Pujol i Bausis, La Rajoleta

Carrer Església, 36. Esplugues de Llobregat

La fàbrica Pujol i Bausis, fou una de les empreses més notables a Catalunya en el sector de la ceràmica en la segona meitat del segle XIX i començaments del XX. Les qualitats argiloses de les terres d’Esplugues van propiciar l’establiment d’algunes bòbiles. La fàbrica Pujol i Bausis, que s’havia iniciat amb la producció de maons, s’anà especialitzant, progressivament, en la fabricació de rajoles i elements decoratius.

La fàbrica, amb la seva última denominació “Industrial Cerámica Vallvé, S.A.”, va deixar de funcionar l’any 1984 clausurant definitivament una empresa que havia estat puntal de la ceràmica industrial al nostre país.

En l’actualitat, Pujol i Bausis és un projecte de patrimoni cultural de reconversió de les estructures existents en un nou espai museístic dedicat a la ceràmica i a l’arqueologia industrial. Es conserven sis forns de tipus àrab, dos d’ells enterrats i de grans dimensions –descoberts l’estiu de 1993 i la tardor de 1996-, els dos forns d’ampolla i la xemeneia són un valuós testimoni de les vinculacions d’Esplugues amb el fang. La xemeneia és de maó vist d’una alçada de 22 m i correspon a la sortida de fums de la màquina de vapor documentada des de 1886. Els singulars quatre forns de tipus àrab són del segle XIX i, possiblement, els elements més antics que es conserven. Els dos impressionants forns soterrats a uns 9 m de profunditat són de grans dimensions, amb planta circular, d’uns 5 m de diàmetre, consten de dues cambres. Els esplèndids dos forns d’ampolla, originàriament coberts, corresponen possiblement a l’etapa de construcció de les noves naus realitzades els anys 1913-1914, destinats a la cocció del gres i pasta blanca.

 

HORARI ESTIU
De dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 hores; diumenges, visites guiades a les 11.00 i a les 13.00 hores.

HORARI D’HIVERN
De dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 hores; diumenges, visites guiades a les 11.00 i a les 13.00 hores.

CONTACTE
Telèfon: 934 700 218
E-mail: museus@esplugues.cat , museucantinture@esplugues.cat
Web: http://www.museus.esplugues.cat/