Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

El parc de Can Mercader

Carretera Hospitalet, 137. Cornellà de Llobregat 

El parc de Can Mercader, prové d’una antiga hisenda agrícola, corresponent a la masia anomenada Mas Oriol de l’Empedrat, de la qual hi ha notícies documentals des de finals de l’edat mitjana.

Aquest parc es va crear amb l’enjardinament de la zona que envoltava el Palauet de Cal Mercader en els anys immediatament posteriors a la seva construcció (palau 1865, parc 1870)

L’avinguda dels plàtans és l’eix principal del parc, el travessa de sud a nord. A la part més baixa hi ha la gran esplanada de jocs amb el trenet. Més amunt, el llac, els jardins amb glorietes i miradors, els camins, les zones d’estada i la piscina. A la part central trobem una antiga estructura de terrasses i jardins que inclou les dues peces emblemàtiques del parc: el palau i la plataneda.

El parc que envolta el Palau de Cal Mercader és el resultat de l’enjardinament de les terres que pertanyien a l’heretat des de més d’un segle abans, és el tipus de jardí anglès, és a dir, la creació d’un paisatge “real” curosament estudiat; si bé amb la variant que la frondositat de la interessant col·lecció d’arbres i arbusts d’espècies d’arreu del món està dividida en glacis per a facilitar el passeig, si bé són tant estudiadament irregulars que la sensació òptica és en tot moment “natural”.

A l’interior del parc, hi ha el Palauet de Cal Mercader, amb una important col·lecció de mobiliari dels segles XVIII i XIX i la casa dels masovers o del guàrdia, típicament modernista.

Al parc se celebren la Jordiada (a l’abril), la Festa galega (al juny), la Festa del trenet (a l’octubre), diverses Nits d’estiu els divendres de juliol, visites guiades al Museu Palau Mercader i diverses activitats per a escolars.