Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

El Castell de Pallejà

Av. Prat de la Riba, 10. Pallejà 

El Castell de Pallejà data dels segles XVI i XVII, es troba intacte i en bon estat al centre del nucli urbà. És una obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’edifici conservat en l’actualitat fou construït sobre l’antic castell medieval, del qual només se’n conserva part de la base dels seus murs. L’edifici del segle XVI és de planta quadrada, amb torrelles circulars a la part superior dels angles de tancament i un matacà a la part superior de la porta d’accés. Aquesta està formada per un gran portal adovellat coronat per un escut. L’arc corresponent a la tercera planta o golfes actuals, les garites i el matacà foren afegits als segles XVIII-XIX. Durant la segona meitat del segle XVIII, l’edifici fou utilitzat com a hostal i durant la Guerra de la Independència (1808-1814), com a caserna militar. Durant la dècada de 1950 s’hi construí un teatre. Durant els anys 90 del segle XX fou acuradament restaurat i actualment acull diferents serveis municipals de l’Ajuntament de Pallejà, així com la Biblioteca Municipal.

El mes d’abril de 1999, coincidint amb la diada de Sant Jordi, es va inaugurar la planta baixa, que disposa d’una sala d’actes, una sala d’exposicions i tres despatxos on hi ha les dependències de la regidoria de Cultura.

L’any 2002 va començar a funcionar la resta de l’edifici. A la primera planta es van construir sales per a ús del teixit associatiu i del taller de música i una sala polivalent. La segona i tercera planta es van destinar a la biblioteca de Pallejà, que forma part de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona.