Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Del porxo de Santa Oliva a Sant Salvador de les Espases

És un dels itineraris més famosos que la gent segueix a Olesa. S’inicia al casc antic i finalitza dalt d’un turó històric. Cada any durant el primer diumenge de setembre, molta gent el ressegueix per celebrar-hi el gran aplec.

L’itinerari comença al nord del nucli antic, al porxo de Santa Oliva i seguirem direcció a la muntanya. Seguidament trobarem una cruïlla de camins, nosaltres seguirem recte  per un camí que puja en sentit nord. Entrem en la urbanització de les Planes, passarem pel costat esquerre d’un parc i agafarem el carrer de la Vall d’Aran en sentit nord.

Més endavant, entrarem en una pista forestal. A uns cent metres trobarem una bifurcació, el camí de la dreta porta a Sant Salvador de les Espases.

El camí comença a enfilar-se per superar el desnivell. Passarem per un tall a la muntanya, just a sobre, a la nostra esquerra, trobarem unes oliveres mil·lenàries. Més endavant, trobarem una alzina i una barana de fusta des d’on podrem veure la vila d’Olesa, Esparreguera i les seves  urbanitzacions. Seguirem pujant i veurem com Montserrat treu el cap pel darrere de les muntanyes de l’oest.

Trobarem al cap d’uns minuts la muntanya de Puigcendrós davant nostre i entrarem a la finca de la Fundació Territori i Paisatge. Seguint la pista forestal i al cap d’uns minuts trobarem una pista encadenada a la nostra dreta que puja cap a la masia de Puigventós i a l’esquerra, la font de la Roureda.

Continuarem pel camí i de cop veurem indicis de materials del triàsic, com el Buntsandstein o Muschelkalk. Seguidament, arribarem al coll de les Espases.

Arribarem al pla del Fideuer, i entrarem al terme municipal de Vacarisses. Al pla podrem trobar una gran varietat de camins. Entre d’altres, trobarem dos camins junts: un que porta a Sant Pere Sacama (dreta) i un altre a Sant Salvador (esquerra). Seguint el de Sant Salvador, començarà un camí bastant rocós fins que arribem al coll de Sant Bernat de Menton, on veurem grans vistes de Montserrat, Sant Llorenç de Munt i l’Obac i l’entorn del pla del Fideuer.

A partir d’aquí passarem a l’obaga fins a Sant Salvador. Passat aquest coll baixarem per la cara nord entre la vegetació i al cap de pocs minuts arribarem al pla de les Carboneres. Des d’allà veurem Sant Salvador, seguirem per una baixada que queda a l’oest i en 50 metres trobarem unes escales a la esquerra i un camí senyalitzat a la dreta que va al puig de l’Hospici. Baixarem per les escales de l’esquerra, llavors passarem pel bosc de l’obaga de les Roques de l’Afrau. Finalment, caldrà enfilar-se per l’últim tram mitjançant uns esglaons entre les roques. Al capdamunt hi haurà l’ermita de Sant Salvador.

 

Durada: 1 hora i 25 minuts
Distància: 6,8 km