Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Del porxo de Santa Oliva a Sant Pere Sacama

Ens dirigim cap al nord, agafarem un camí que descendeix per sota d’un transformador d’electricitat. Just després, al cap de pocs segons, passarem pel costat d’un túnel del clavegueram que condueix les pluges de la muntanya fins al riu per sota del poble. Immediatament després, trobarem un camí que es desvia cap a la dreta, és el torrent de les Arengades, no l’agafem per seguir l’itinerari.

Al cap d’un centenar de metres el camí comença a pujar suaument fins passat la masia de Can Llimona. Després el camí gira cap a la dreta i trobarem primerament una bifurcació que marxa per la dreta. Al cap de 30 metres trobem una segona bifurcació, la prendrem cap a l’esquerra.

Tot seguit, pujarem fins a entrar al bosc del Gavatx. Un cop hi hàgim entrat, el travessarem fins que trobarem un camí que conflueix amb el nostre per la dreta. En aquest camí, que està encadenat, hi trobem a l’esquerra el camí del Samper. Nosaltres seguirem el camí de la dreta. El camí primerament planeja fins que comença a pujar i arriba a una altra bifurcació. En aquest cas repetirem i prendrem el camí de la dreta direcció a Sant Pere Sacama. El camí de l’esquerre ens portaria a la masia de Puigventós.

Posteriorment, seguint el nostre camí i a un parell de revolts, passarem altre cop per una pinassa a la muntanya, anomenada vall de Núria. Continuem pel camí fins que arriba un moment que girem a l’esquerra i podem contemplar al capdamunt de la muntanya que tenim al davant, Sant Pere Sacama, amb les restes del castell i l’ermita. Seguirem i passarem pel costat del torrent de Canaletes, també anomenat torrent de Sant Pere. Posteriorment arribarem a una bifurcació en què haurem d’anar cap a l’esquerra, on la pista ascendeix.

Seguirem per l’esquerra de cara amunt fins que trobarem un revolt al marge inferior del qual hi ha un dipòsit d’aigua de pluja adaptat perquè hi beguin els animals del bosc, com guineus o porcs senglars, entre d’altres. Un cop hem girat, entrarem en la recta final de l’itinerari, en què passarem pel costat d’un camí que ens queda a la dreta. Pocs segons més endavant, passarem pel costat d’uns forns del mas de Sant Pere.

Finalment, de cop i volta, sense esperar-nos-ho, ens apareixerà davant mateix dels ulls, a una cinquantena de metres, la fabulosa ermita de Sant Pere Sacama i les restes de l’antic castell a les roques.

 

Durada: 1 hora i 15 minuts
Distància: 3,6 km