Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Cripta de la Colònia Güell

Santa Coloma de Cervelló

El projecte de colònia obrera ideat per Güell disposava d’hospital, fonda, escola, comerços, teatre, cooperativa i capella, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers, en una superfície total d’unes 160 hectàrees. La que hauria sigut església de la Colònia fou encarregada per Güell i projectada per Gaudí el 1898.

Per a aquesta obra Gaudí ideà un nou i curiós mètode de calcular l’estructura de l’edifici: en un coberter junt a les obres construí una maqueta a gran escala (1:10), de quatre metres d’altura, on instal·là un muntatge confeccionat amb uns cordills dels que penjaven petits sacs plens de perdigons.

En un tauler de fusta fixat al sostre dibuixà la planta de l’església, i dels punts sustentants de l’edifici –columnes, intersecció de parets– penjà els cordills (per als funiculars) amb els sacs de perdigons (per a les càrregues), que així suspesos donaven la corba catenària resultant, tant en arcs com en voltes. D’aquí treia una fotografia, que un cop invertida donava l’estructura de columnes i arcs que Gaudí estava buscant.

Per integrar l’església en el paisatge, Gaudí projectà la superposició d’estructures de diversos materials.