Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Castell d’Eramprunyà

Gavà

Les restes del castell d’Eramprunyà són dalt d’una muntanya entre penya-segats amb magnífiques vistes del delta del Llobregat i part del Garraf.

El castell és citat per primera vegada l’any 957, tot i que documents posteriors indiquen que ja existia en època del comte Sunyer de Barcelona. Va ser la seu d’un terme (el terme del castell d’Eramprunyà) en època medieval que va arribar a controlar els actuals territoris de Gavà, Begues, Castelldefels, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i una part de Sant Boi de Llobregat, Sitges i Olivella.

Construït com a part del sistema defensiu de la frontera entre Al-Àndalus i l’Imperi carolingi i com a seu de control polític i econòmic i militar en la zona entre el Garraf i el Llobregat, va ser propietat dels comtes de Barcelona fins al 1323.  Al segle XI, de resultes de la revolta feudal, es constituí el senyoriu d’Eramprunyà, en mans de la nissaga de Mir Geribert, els Sant Martí.

A finals del segle XIX és adquirit per un altre banquer, Manel Girona, promotor de l’acabament de la façana de la catedral de Barcelona.

L’any 2007, l’Ajuntament de Gavà adquirí el conjunt del castell i a partir de 2010 es van endegar diferents fases de consolidació i adequació del conjunt per a la visita pública.