Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Castell de Cornellà

Carrer Mossèn Jacint Verdaguer s/núm. Cornellà de Llobregat

El Castell de Cornellà és un dels edificis emblemàtics de la ciutat. Es tracta d’un gran casal gòtic, construït i reformat en diverses èpoques. Està estratègicament situat al capdamunt d’un petit turó des del qual es té una bona visió del Llobregat en el seu tram final, de Sant Boi a l’altra ribera del riu i antigament, de les principals vies d’accés a la ciutat.

Les diferents excavacions arqueològiques realitzades a Cornellà ens permeten concloure que va existir un poblament continuat a la nostra ciutat entre l’època de dominació romana i l’edat mitjana, situat a la zona que s’estén entre l’església de Santa Maria i el castell.

En la documentació dels segles XI – XII es parla d’una torre defensiva “in locum Cornelianus”, sense especificar la ubicació. L’estructura que es conserva avui té el seu origen a finals del segle XIII, principi del XIV, com a centre d’una gran propietat, de la que possiblement foren els primers titulars la família Cornellà, coneguda també amb el nom de Castellvell.

El castell de Cornellà és de planta quadrada, articulada entorn d’un pati central, amb una torre a cada angle. És construït amb pedra natural, a la base i a les torres, i tapial (terra pastada), a la resta.
Els escassos documents i investigacions sobre la seva història fan difícil discernir i identificar els diversos elements arquitectònics que s’han sobreposat al llarg dels segles.