Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Can Cartró

Carrer Les Begudes, 25. Sant Joan Despí

La fàbrica Can Cartró, el molí de la qual aprofita un dels salts d’aigua del canal de la Infanta, es remunta a l’any 1913 i va estar en funcionament fins al 1990. “De fàbriques com aquestes se n’han conservat molt poques. El fet de conservar-se tal com era li dóna un valor d’autenticitat molt gran”, diu Eusebi Casanelles, fundador i exdirector del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa i vicepresident del patronat del Museu de la Colònia Vidal.

L’Ajuntament de Sant Joan Despí va aprovar l’agost del 2001 una moció perquè el conjunt de la maquinària de la fàbrica es conservi in situ. La impulsora d’aquesta mesura va ser l’associació sense afany de lucre Solidança, que es dedica a la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió a través de la recollida de roba usada. Van llogar la fàbrica el 1997 durant 30 anys als propietaris, la família Bachs, i s’han encarregat de mantenir-la i cridar l’atenció sobre el valor patrimonial del complex.

Actualment estan traslladant la roba a un magatzem de Sant Just Desvern i volen potenciar la seva tasca sociocultural al llarg del 2016 oferint visites guiades cada mes, més enllà de les escolars que fan esporàdicament i de la jornada de portes obertes anual. A més, tenen previst col·laborar amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, que s’ha interessat en la fàbrica.