Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat | Carrer Estelí, 10 | 08980 Sant Feliu de Llobregat

93 666 35 27 cecbll@llobregat.info

Camí dels Peregrins

Grau de dificultat: Mitjà
Desnivell: 400 m.
Durada: 5 hores
Usos: A peu

És el camí que, amb la consolidació de Montserrat com a gran centre de pelegrinatge, fou aprofitat pels collbatonins per desenvolupar una forma més de subsistència complementaria, el transport de viatgers i de pelegrins cap al monestir amb ases.

Encetem el camí a la mateixa plaça de l’Església, anem pel carrer Pau Bertran fins al Pujolet. Prenem la drecera de Fra Garí, la qual ens portarà fins a les Voltes.

Travessem el coll de les Garrigoses per un lloc conegut com les Bateries. Fou l’emplaçament triat pels soldats francesos el 1812 per situar-hi una bateria de nou canons, però un grup d’homes del poble que coneixien bé la muntanya estimbaren aquests canons de l’enemic penya-segat avall.

Tot seguit travessem el torrent Fondo i emprenem un tram lleugerament ascendent fins al Pla de St. Miquel, passant per la Creu dels Escolans. I des d’aquest punt fins al monestir pel camí de Sant Miquel, planer i empedrat.

Per al descens us suggerim prendre el camí dels Misteris o de la Plata, anomenat així pel gran cost que suposà la seva construcció (a l’inici del s. XVIII), que ens portarà fins a la Santa Cova. Cal remarcar el gran valor artístic d’aquest quilòmetre i mig de recorregut, amb obres de Gaudí, Puig i Cadafalch i Llimona, i el valor simbòlic de la capella on es va trobar la Mare de Déu de Montserrat.

Continuem pel camí del Forat. Seguim els senyals de GR-172/5, fins a la cruïlla en què deixem a l’esquerra el GR. 6 i voregem l’extrem sud del serrat dels Monjos tot traspassant el torrent Fondo pel conegut pas de la Barra.

Avancem pel peu del penya-segat, per un tram del mateix camí del Forat, també anomenat de les Feixades o de les Coves, de mig a mig atapeït de vies d’escalada. Passem sota l’entrada de la Cova del Salnitre, i baixem els 220 esglaons fins al pàrquing, per agafar la carretera que ens portarà fins a l’àrea de picnic i l’ermita de la Salut.

Per tornar fins al centre de la vila prenem les escales del darrera de l’ermita i el camí que, un cop traspassada la carretera, ens conduirà al passatge de la Salut just al darrera de l’església.